mede mogelijk gemaakt door ...

icon-22-dagen-V3.png

22 momenten

icon-video-V3.png

22 afleveringen

icon-veteranen-V3.png

meer informatie over PTSS

Amber Hall

“Amber kan jij in 1 van de afleveringen wat vertellen over hoe je als gezinslid een mogelijke Ptss kunt herkennen en welke signalen er zijn, dat er hulp gezocht moet gaan worden?”

Zo daar sta je dan want; wat is PTSS? Is dit dan hetzelfde bij iedereen? Hoe uit het zich? Wat maakt dat het vaak niet gezien wordt dat men zich soms ook niet herkent in de DSM-classificatie?

Na heel veel terugdenken aan onze tijd met PTSS in het gezin, naar de ervaringen die ik heb als hulpverlener, de kennis uit mijn opleiding en vooral de kennis die ik kreeg in mijn zoektocht naar meer informatie om onze zoon uit ‘de klauwen van de Ptss’ te krijgen, Na heel veel gesprekken met mensen met de diagnose en hun gezin (via de PTSS challenge, stichting MeForYou en privé) is mijn visie dat PTSS bij iedereen anders is, maar in de basis bij iedereen gelijk. Iedereen heeft wel films gezien met daarin ‘de veteraan’ die geteisterd door PTSS in een herbeleving achter de bank ligt, of agressief reageert. Schokkende beelden, van meisjes die een herbeleving hebben en in elkaar gekropen in de hoek van het bed gedrukt zitten. Voor veel mensen is dit PTSS en inderdaad dit zagen wij ook in huis/ dit zag ik ook bij pupillen.

Is dit dan PTSS? Als dit het alleen was, liepen er niet zoveel mensen zonder hulpverlening. Zoveel gezinnen die op (en over) de grens zijn van wat ze aankunnen. Ik heb besloten dat ik op deze pagina ga schrijven over de diepere laag van PTSS (de kleinere signalen), bewustwording ga proberen te creëren. Zodat ook wanneer je de grote signalen van PTSS (herbelevingen, dissociëren, etc) niet krijgt er hopelijk herkenning plaats kan vinden. Op mijn website amberhall.simplesite.com staan 4 blogs, deze gaan er binnenkort af omdat ik bezig ben met het schrijven van een boek. Ze blijven nog even online zodat ook jij deze kunt lezen wanneer je dit zou willen.

In de blogs beschrijf ik; Herbelevingen, dissociëren, hyper-alertheid en triggers.

“Stephen, heeft PTSS” het 11 jarige klasgenootje van mijn zoon kijkt me niet begrijpend aan. Hij ziet alleen dat zijn grote vriend veranderd is. Niet naar buiten gaat, geen grapjes maakt. “Geen zin heeft”, alles stom vindt. Vriend ziet nog veel meer maar snapt het zelf niet, is Stephen dan zijn vriend niet meer? Ik denk na, zie het onbegrip maar ook het verdriet op zijn gezicht. We gaan zitten, vriend weet alles al Hij weet wat er gebeurd is. Weet ook dat Stephen hulp krijgt! Hij weet dat Stephen niet aangeraakt wil worden en soms ‘weer beelden krijgt’ hij houdt overal rekening mee, en toch…..langzaam twijfelt hij of Stephen hem gewoon niet leuk meer vindt. Ik snap hem en ik snap mijn kind, ik herken me in hem en ook in mijn kind. Hoe leg ik dit uit? Hoe leg ik uit, wat Stephen heeft, maar hoe houd ik ook dit kind in zijn kracht? Pff….. hoe houd ik mijzelf in mijn kracht?

Ik begin; Wat er gebeurt is met Stephen maakt dat zijn hele ‘ik’ zijn; hersenen, lijf, de stofjes in zijn lijf en ook het vlammetje diep van binnen, besloten hebben dat dit nooit meer mag gebeuren, dat Stephen beschermt moet worden, dat hij in gevaar is. Zelfs wanneer Stephen eigenlijk wel weet dat hij veilig is. Je kunt het zien als dat er drie dieren in Stephen zijn hoofd wonen. Zij beschermen hem ten allen tijden, zij zorgen dat het nooit meer zal gebeuren. Ten eerste is daar het konijn, het konijn wil vluchten als er iets is wat hem eraan herinnert dat hij misschien in gevaar is. Dit kan wegrennen zijn zoals het konijn maar ook, smoesjes bedenken of gamen of .....

Dan is er het hert, heb je weleens een filmpje gezien van een hert die schrikt? Het hert verstijft, kan niet meer denken. Soms neemt het hert het over en verstijft Stephen, dit kan met zijn lijf zijn maar ook bijvoorbeeld dat hij niet kan kiezen. Dan is er de Leeuw, de meeste mensen met Ptss en ook Stephen vinden de Leeuw het ergst. De leeuw gromt boos en als hij echt gevaar voelt kan hij ook weleens aanvallen. Bijvoorbeeld door jou de schuld te geven. Of met deuren te slaan, of iets te gooien, of……

Ok de basis dus Het hert, het konijn en de leeuw even ook als bewustwording voor jou. Stephen is de hoofdrolspeler uit het tweede boek welke ik aan het schrijven ben met psycho-educatie voor kinderen. Deze scene komt er niet in voor maar Stephen en de dieren wel ’een dierentuin in mijn hoofd’.

Wanneer je iemand in je omgeving hebt met trauma en eventueel PTSS is het goed deze dieren in je achterhoofd te houden. Zie je ze te vaak verschijnen en verstoren ze het leven van de persoon met trauma of het gezin te veel. Dan wordt het tijd om hulp te zoeken.

Onderstaande schrijf ik met groot respect en liefde voor eenieder met PTSS en zijn/haar gezin. Absoluut niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen. Het is mijn absolute overtuiging dat juist mensen met PTSS de mensen zijn die vanbinnen de meest empathische, meest liefdevolle en rechtvaardigste mensen zijn. Het zijn beschermingsreflexen geen schuld. Wel kunnen deze reflexen met behandeling steun en liefde weer terugkomen in de stand waarin ze horen te staan.

Het konijn (vlucht)

Het konijn wil er vandoor, als dit niet fysiek kan dan maar in het hoofd en wil vermijden. Signalen die je kunt zien zijn bijvoorbeeld;

 • Smoezen bedenken (naar de stad gaan is stom, mijn ouders zijn we vorige week nog geweest, wanneer we het geld hebben dan…, ik ben gewoon moe, het komt allemaal door…)
 • Strakgespannen lichaam, vooral de benen. Houterig lopen en/of heel snel)
 • Niet willen slapen, angst voor nachtmerries/flashbacks (Ik wil nog even dit programma kijken, ik ben nog niet moe, ja ik kom straks, ga jij maar vast naar bed
 • Hyperalert, alles zien, horen, ruiken, voelen. Met de rug naar de muur/ het gezicht naar de deur. • Veel mensen hebben een verstoorde stoelgang (vaak verstopt of juist diarree/vaak plassen)
 • Prikkels buiten sluiten (donkere kamer of bijvoorbeeld hyperfocussen op de PlayStation)
 • Mensen ‘scannen’ op emoties, bedoelingen, gedrag wat veelal negatief wordt geïnterpreteerd. Mensen wegduwen/ afstand houden. (Ook bij de Leeuw)
 • De mensen waar je van houdt veilig willen houden, dus binnen jouw gezichtsveld proberen te houden, voorkomen dat de ander weggaat, paniek wanneer de ander niet is waar deze zou moeten zijn, telefonische bereikbaarheid willen) (ook bij de Leeuw)
 • Verslaving (drank, drugs, sport, seks, gamen)
 • Enz.

Het hert (verstijft)

 • Letterlijk bevriezen, dissociëren
 • Geen keuzes kunnen maken (soms ook over kleine dingen zoals wat wil je op je brood)
 • In bed blijven liggen
 • Onmacht (wat kan ik er nou aan doen?)

De Leeuw (vecht)

 • De schuld bij een ander leggen.
 • Lege autoriteit.
 • Het ego vergroten (kijk eens wat ik heb/kan/ eruit zie)
 • Vasthouden aan status van voor het trauma (beroep, opleiding, verdiensten, sport)
 • Haast allergisch voor onrechtvaardigheid maar ook geen oplossing zien anders dan vermijden of aanvallen (slachtoffer denken)
 • Fysiek afweren wanneer iemand onverwacht aangeraakt wordt. In uiterste gevallen ook agressie.
 • Overheersende boosheid.
 • De ander uitdagen (liever nu aangevallen dan in mijn rug)
 • Enz.

Nogmaals op mijn website kun je lezen over; hyperalertheid, triggers, herbelevingen en dissociëren.

Voor mij persoonlijk als moeder was het meest afschuwelijke symptoom, dat zoonlief mijn liefde niet binnen liet komen. Hij moest zichzelf beschermen tegen emoties. Liefde sloeg gaten in de muur die hij zo hard nodig had. Schuldgevoelens ook. Dus hoe emotioneler ik was, hoe meer hij mij op afstand hield. Geen oogcontact (mensen met PTSS hebben hier vaak moeite mee ook bij negatieve emoties, alleen in boosheid maken ze vaak echt oogcontact). Geen knuffels, of als hij dat wel deed dan voelde je ‘de opoffering’ het strakgespannen lijf, het onzichtbare muurtje.

Verder zie je bij mensen met PTSS vaak enorme schrikreflexen van kleine geluiden, een beweging of aanraking. Een gil en de armen omhoog, in elkaar kruipen of juist meteen slaan. Daarna door de vrijgekomen hormonen; huilen, boosheid, trillen, black-outs.

Het ruimtelijk inzicht is vaak verstoord, vaak stoten bijvoorbeeld door tegen dingen aan te lopen. Of dingen laten vallen/omgooien.

Het werkgeheugen is meestal verzwakt. Bijvoorbeeld 4 dingen in de winkel moeten halen en alleen met het eerste en laatste voorwerp terugkomen. Concentratie is verzwakt niet alleen door het denken aan het trauma of dissociëren maar ook door het verzwakte werkgeheugen.

Ook zie je dat het tijdsbesef is verzwakt, dat gesprekken niet herinnerd worden (dat heb je niet gezegd of ik ben dom) en vaak is de balans verstoord (statisch, dat wil zeggen stilstaand).

Schuifelende voeten, tics, iets in de handen moeten hebben of in de mond. Zittend 1 voortdurend ‘bewegende voet’. Armen krampachtig over het middenrif. Wanneer mensen zich hier bewust van zijn kost het ze enorm veel energie om dit te onderdrukken.

De uiting van de PTSS kan enorm verschillen afhankelijk van persoonlijke en omgevingsfactoren maar door in vertrouwen te kijken naar; wat ligt eronder? Dan kom je in mijn optiek eigenlijk altijd bij bovenstaand rijtje ook wanneer je, je niet in mijn voorbeelden herkent of niet alle symptomen hebt.

Alles bij elkaar maakt dat mensen met Ptss vaak leiden en zich schamen. Juist zij die zo veel empathie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid voelen worden nu bestuurd door reflexen, chemische stoffen en negatieve overtuigingen. Meestal proberen zij dit te verbergen tot dat niet meer lukt. Waardoor ze veelal zich steeds verder terugtrekken en steeds meer kwijtraken. Iedere negatieve ervaring bevestigd daarbij het zelfbeeld en wereldbeeld.

Alle bovengenoemde punten, herkennen we allemaal. We gaan allemaal door fases heen, hebben allemaal deze reflexen, etc. Wanneer je merkt dat jij of iemand anders hier vast in zit en het steeds heftiger wordt. Wanneer het je gaat belemmeren, zoek dan hulp dat ben JIJ WAARD! Op tijd herkennen en hulpvragen is enorm belangrijk, toch is het nooit te laat.

Warme groet,
Amber Hall

Er is iets mis, maar wat? Signalen en herkennen van PTSS

De directe omgeving krijgt de eerste signalen dat er wat mis is. Maar wat dan en hoe herken je dat?

bekijk de aflevering

Wie helpen ons?

Samen staan wij sterk!

Het doel van de PTSS challenge is om zo veel mogelijk informatie te verstrekken over PTSS aan zo veel mogelijk mensen. Dat kunnen wij niet alleen en zijn dan ook ontzettend bij met de hulp die wij krijgen voor de uitvoering van onze PTSS challenge.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de PTSS challenge? Dat kan op ontzettend veel manieren. De meest eenvoudige manier is door mee te helpen om de boodschap te verspreiden. Volg ons op de verschillende sociale mediakanalen en deel onze berichten met jouw netwerk.

aan de PTSS challenge werken mee ....

psyq.jpg
rik-knipschild.png
slachtofferhulp.jpg
korrelatie_video.png
ggz_nederland.png
brandweernederland.jpg
pieter-logo.png
rita-berger.png
amber-hall.png
alies-vink.png
startkracht.png
pure-m.png

en met wie zijn wij nog in gesprek over een bijdrage ....

bnmo.jpg
de-basis.jpg
hulphond.jpg
ifv.jpg
kngf.jpg
meforyou.png
mind.png
politie.png
rodekruis.jpg
uwv.jpeg
wep.png
ww-nl.png

Verspreid de boodschap

Twitter PTSS ChallengeFacebook PTSS ChallengeLinkedin PTSS ChallengeGoogle Plus PTSS ChallengeInstagram PTSS ChallengeYoutubue PTSS Challenge

Het team achter PTSS challenge

Over PTSS

Scroll naar boven