mede mogelijk gemaakt door ...

icon-22-dagen-V3.png

22 momenten

icon-video-V3.png

22 afleveringen

icon-veteranen-V3.png

meer informatie over PTSS

GGZ Nederland

De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende geestelijke gezondheidszorg (GGZ) krijgen op de juiste plaats. De huisarts is verantwoordelijk voor de behandeling van lichte psychische klachten. De huisarts kan mensen met matige tot zware psychische problemen doorverwijzen naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.

Basis-GGZ en gespecialiseerde zorg

De zwaarte van de zorg die nodig is bepaalt waar iemand zorg ontvangt. In de eerste lijn verleent onder meer de huisarts zorg, het maatschappelijk werk en de eerstelijnspsychologen. Deze eerstelijnszorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk. De eerstelijnshulpverleners kunnen advies inwinnen bij gespecialiseerde GGZ-instellingen.

Is meer specialistische behandeling noodzakelijk, dan verwijst de huisarts, een medisch specialist of Bureau Jeugdzorg de patiënt door naar de tweede lijn, de gespecialiseerde ggz. GGZ-instellingen bieden die zorg.

GGZ-Instellingen

Elke regio in Nederland kent meerdere GGZ-organisaties. Een GGZ-organisatie biedt hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen bij psychische problemen en bij ernstige psychische en psychiatrische ziektes.

Er zijn diverse vormen van hulp:

  • regelmatige gesprekken, eventueel gecombineerd met medicatie en online hulp: dit wordt poliklinische of ambulante behandeling genoemd
  • behandeling in deeltijd (enkele dagdelen per week)
  • intensieve zorg tijdens een opname
  • acute opname
  • De meeste GGZ-organisaties hebben een afdeling voor jongeren (tot 18 jaar), volwassenen en ouderen. Verder kunnen er specialistische afdelingen zijn, zoals een afdeling eetstoornissen.

Elke regio heeft een crisisdienst die voor huisartsen dag en nacht bereikbaar is. Tijdens kantooruren kunnen mensen zelf bellen; 's avonds, 's nachts en in het weekend moet men eerst de huisarts bellen.

Via Zorgkaart Nederland vindt u een GGZ-organisatie bij u in de buurt.

Een verwijsbrief en dan?

De huisarts verwijst door naar een GGZ instelling, maar waar kom je dan terecht? Hoe werkt dat eigenlijk?

Prof. dr. Agnes van Minnen geeft een nadere toelichting.

bekijk de aflevering

Wie helpen ons?

Samen staan wij sterk!

Het doel van de PTSS challenge is om zo veel mogelijk informatie te verstrekken over PTSS aan zo veel mogelijk mensen. Dat kunnen wij niet alleen en zijn dan ook ontzettend bij met de hulp die wij krijgen voor de uitvoering van onze PTSS challenge.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de PTSS challenge? Dat kan op ontzettend veel manieren. De meest eenvoudige manier is door mee te helpen om de boodschap te verspreiden. Volg ons op de verschillende sociale mediakanalen en deel onze berichten met jouw netwerk.

aan de PTSS challenge werken mee ....

psyq.jpg
rik-knipschild.png
slachtofferhulp.jpg
korrelatie_video.png
ggz_nederland.png
brandweernederland.jpg
pieter-logo.png
rita-berger.png
amber-hall.png
alies-vink.png
startkracht.png
pure-m.png

en met wie zijn wij nog in gesprek over een bijdrage ....

bnmo.jpg
de-basis.jpg
hulphond.jpg
ifv.jpg
kngf.jpg
meforyou.png
mind.png
politie.png
rodekruis.jpg
uwv.jpeg
wep.png
ww-nl.png

Verspreid de boodschap

Twitter PTSS ChallengeFacebook PTSS ChallengeLinkedin PTSS ChallengeGoogle Plus PTSS ChallengeInstagram PTSS ChallengeYoutubue PTSS Challenge

Het team achter PTSS challenge

Over PTSS

Scroll naar boven