mede mogelijk gemaakt door ...

icon-22-dagen-V3.png

22 momenten

icon-video-V3.png

22 afleveringen

icon-veteranen-V3.png

meer informatie over PTSS

KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden is een stichting zonder winstoogmerk en we zijn voor ons werk grotendeels afhankelijk van donaties en nalatenschappen. Sinds onze oprichting in 1935 hebben wij duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen en mensen met een andere handicap of beperking. We zijn de grootste geleidehondenschool in Nederland en de twee na grootste in de wereld.

Wat doen jullie en hoe werkt dat

Wij hebben meer dan 80 jaar ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zetten we tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, kinderen met autisme of buddyhonden voor (oud-)geüniformeerden met PTSS.

Wat kan een buddyhond

Een buddyhond haalt mensen uit hun isolement waardoor ze weer deel kunnen nemen aan het sociale verkeer. Hij geeft sociale steun aan mensen een posttraumatische stressstoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, emotioneel stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties. Rassen die in aanmerking komen zijn (golden) retrievers en herdershonden, omdat die goed te trainen zijn. In vergelijking met geleidehonden zijn buddyhonden minder dominant. Het moet vooral een onverstoorbare hond zijn. Onze buddyhonden worden speciaal getraind voor (oud-)geüniformeerden met een publieke taak die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, denk aan (oud-)militairen of politieagenten. Een buddyhond draagt bij aan het gevoel van veiligheid, vergroot de bewegingsvrijheid en biedt troost en rust. De hond leert ook praktische vaardigheden. Hij maakt zijn baas bijvoorbeeld wakker bij nachtmerries.

Bij onze eerste Buddyhond-cliënt (veteraan) hebben we snel resultaat gezien. Hij was getrouwd maar sliep apart van zijn vrouw omdat hij nachtmerries had. Hij hoopte door een buddyhond weer thuis te kunnen gaan slapen. Daar hadden we in eerste instantie een paar maanden voor uit getrokken. Maar na een paar avonden sliep hij alweer thuis. Bij deze veteraan bleek het belangrijk dat de hond zijn baas wakker maakte tijdens een nachtmerrie, zodat de herbelevingen minder intensief waren en er meer (nacht)rust kreeg. Een andere veteraan durfde met zijn buddyhond aan zijn zijde weer onder de mensen te komen. Hij wandelde zelfs mee met het defilé op het Malieveld.

Veel (oud-)geüniformeerden kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere PTSS-klachten. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. De hond voelt signalen van de baas aan en reageert daarop. Daarbij kent de buddyhond praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas op dat soort momenten ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries of persoonlijke ruimte creëren rondom de baas op plaatsen waar mensen gevoelsmatig te dichtbij komen, bijvoorbeeld in een winkel of op straat.

Wat houdt de workshop Buddyhond in

We willen zoveel mogelijk mensen met PTSS helpen met behulp van een hond. Daarbij richten wij ons in deze fase vooral op veteranen van Defensie en politie.

Er is een groep veteranen die niet in aanmerking komt voor een professioneel opgeleide buddyhond, maar die wel baat kan hebben bij (of voorkeur heeft voor) het inzetten van een eigen huishond met een aantal bijzondere vaardigheden. Het kan bijvoorbeeld een kennismaking zijn voor mensen die nog niet helemaal zeker weten of een hond hen kan helpen. Voor hen is er nu een workshop Buddyhond gestart, waarbij deelnemers handvaten krijgen om een eigen hond te trainen ter ondersteuning van hun PTSS problematiek.

Daarnaast bekijken we of de workshop een goede voorbereiding is voor mensen die uiteindelijk een officieel getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden krijgen (net zoals toekomstige autismegeleidehondengebruikers verplicht deelnemen aan een PAWS-cursus).

De workshops zijn voor (oud-)geüniformeerden met PTSS. Tijdens de in totaal vier sessies krijgt de deelnemer inzicht in de vraag of een hond van toegevoegde waarde kan zijn en ondersteunt KNGF Geleidehonden bij het zoeken naar een geschikte huishond en het trainen daarvan. De deelnemer ontvangt opvoedingsadviezen voor de (jonge) hond, krijgt specifieke informatie over het inzetten van de hond en gaat praktijkoefeningen doen die de deelnemer met de eigen huishond thuis kan doen. Daarnaast ondervindt de deelnemer herkenning en erkenning door interactie met overige deelnemers die ook PTSS hebben opgelopen. Als de deelnemer al een eigen huishond heeft, leert hij hoe hij deze hond kan inzetten.

De deelnemer krijgt handvaten om de hond onder andere de volgende vaardigheden te leren:

  • Het vergroten van de persoonlijke zone in bijvoorbeeld een winkel of op straat.
  • Reageren op stemmingswisselingen van de baas overdag, maar ook ’s nachts tijdens het slapen.

Wie helpen ons?

Samen staan wij sterk!

Het doel van de PTSS challenge is om zo veel mogelijk informatie te verstrekken over PTSS aan zo veel mogelijk mensen. Dat kunnen wij niet alleen en zijn dan ook ontzettend bij met de hulp die wij krijgen voor de uitvoering van onze PTSS challenge.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de PTSS challenge? Dat kan op ontzettend veel manieren. De meest eenvoudige manier is door mee te helpen om de boodschap te verspreiden. Volg ons op de verschillende sociale mediakanalen en deel onze berichten met jouw netwerk.

aan de PTSS challenge werken mee ....

psyq.jpg
rik-knipschild.png
slachtofferhulp.jpg
korrelatie_video.png
ggz_nederland.png
brandweernederland.jpg
pieter-logo.png
rita-berger.png
amber-hall.png
alies-vink.png
startkracht.png
pure-m.png

en met wie zijn wij nog in gesprek over een bijdrage ....

bnmo.jpg
de-basis.jpg
hulphond.jpg
ifv.jpg
kngf.jpg
meforyou.png
mind.png
politie.png
rodekruis.jpg
uwv.jpeg
wep.png
ww-nl.png

Verspreid de boodschap

Twitter PTSS ChallengeFacebook PTSS ChallengeLinkedin PTSS ChallengeGoogle Plus PTSS ChallengeInstagram PTSS ChallengeYoutubue PTSS Challenge

Het team achter PTSS challenge

Over PTSS

Scroll naar boven