mede mogelijk gemaakt door ...

icon-22-dagen-V3.png

22 momenten

icon-video-V3.png

22 afleveringen

icon-veteranen-V3.png

meer informatie over PTSS

Pieter de Jong

Pieter de Jong is GZ-psycholoog en psychotherapeut en heeft een eigen praktijk.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een belangrijke toevoeging aan het arsenaal van de psycholoog om mensen met traumatische ervaringen te behandelen. De therapie is ontwikkeld door Francine Shapiro in de jaren 80 in de USA en heeft sindsdien een grote opmars gemaakt over de gehele wereld. Gaandeweg is er goede scholing ontwikkeld voor gekwalificeerde hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.

Binnen Nederland is deze scholing met name te vinden via de Vereniging EMDR Nederland (www.emdr.nl) EMDR is geen gemakkelijke, instant therapievorm. Voor eenmalige trauma’s werkt het vaak snel, maar niet altijd. Voor de meer complexe vormen van PTSS is het van groot belang dat mensen vaardigheden leren op gebied van de emotieregulatie, zodat ze tijdens en na de EMDR-sessies in staat zijn zichzelf tot rust te brengen. Ontspanningsoefeningen, mindfulness meditatie, sporten en dergelijke zijn voorbeelden van manieren om overtollige spanningen na een EMDR-sessie af te laten vloeien.

EMDR werkt meestal vanuit een concrete traumatische gebeurtenis. Tijdens de sessie wordt samen met de cliënt onderzocht welk beeld van de traumatische gebeurtenis voor de cliënt op dat moment het naarst is om naar te kijken. Dit is vaak een stilstaand beeld waarin de cliënt staat in de traumatische situatie. Door onderzoek van de gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen bij dit beeld, neemt de spanning in eerste instantie vaak wat toe. Maar de afleiding die aangeboden wordt door de therapeut –door bijvoorbeeld het volgen van de vingers van de therapeut; het voelen van trillingen in trillers; of tikjes die heen en waar gaan op een koptelefoon– doet de emotionele levendigheid van het beeld gaandeweg afnemen. Hierdoor ontstaat bij de cliënt ruimte om met de ogen van het hier en nu te kijken naar wat er toen gebeurde. Dit levert vaak nieuwe inzichten op.

Pieter is als EMDR Practitioner geschoold om EMDR op een juiste en professionele wijze toe te passen. Dit betekent ook dat hij zich voor deze therapievorm telkens weer moet bijscholen. 

Naast EMDR biedt Pieter in zijn eigen praktijk onder andere cognitieve gedragstherapie en mindfulness training aan en hij richt zich daarnaast op mensen met transpersoonlijke ervaringen en hoogbegaafdheid. Ook werkt Pieter in een forensische polikliniek.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Een EMDR behandeling. Werkt dat nu echt, dat gezwaai met de vingers van de therapeut en wat gebeurt er dan eigenlijk in je hoofd?

bekijk de aflevering

Wie helpen ons?

Samen staan wij sterk!

Het doel van de PTSS challenge is om zo veel mogelijk informatie te verstrekken over PTSS aan zo veel mogelijk mensen. Dat kunnen wij niet alleen en zijn dan ook ontzettend bij met de hulp die wij krijgen voor de uitvoering van onze PTSS challenge.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de PTSS challenge? Dat kan op ontzettend veel manieren. De meest eenvoudige manier is door mee te helpen om de boodschap te verspreiden. Volg ons op de verschillende sociale mediakanalen en deel onze berichten met jouw netwerk.

aan de PTSS challenge werken mee ....

psyq.jpg
rik-knipschild.png
slachtofferhulp.jpg
korrelatie_video.png
ggz_nederland.png
brandweernederland.jpg
pieter-logo.png
rita-berger.png
amber-hall.png
alies-vink.png
startkracht.png
pure-m.png

en met wie zijn wij nog in gesprek over een bijdrage ....

bnmo.jpg
de-basis.jpg
hulphond.jpg
ifv.jpg
kngf.jpg
meforyou.png
mind.png
politie.png
rodekruis.jpg
uwv.jpeg
wep.png
ww-nl.png

Verspreid de boodschap

Twitter PTSS ChallengeFacebook PTSS ChallengeLinkedin PTSS ChallengeGoogle Plus PTSS ChallengeInstagram PTSS ChallengeYoutubue PTSS Challenge

Het team achter PTSS challenge

Over PTSS

Scroll naar boven