Een goede voorbereiding is het halve werk

20161202-goede-voorbereiding.jpg07 dec

Met het nemen van het besluit om de eerste aflevering pas dinsdag 10 januari 2017 online te gaan brengen, is er wel wat rust gekomen bij het team van de PTSS challenge. Het nemen van goede voorbereidingen is immers het halve werk. Dit neemt niet weg dat wij ook de afgelopen week weer behoorlijk druk zijn geweest.

Brandweer Nederland

De PTSS challenge is gestart naar aanleiding van de zorgelijke situatie rondom veteranen met PTSS in Amerika. De vraag die bij ons dan ook opkomt is of PTSS ook voorkomt in Nederland en of dit alleen bij veteranen voorkomt. Een goede reden vonden wij om eens aan Brandweer Nederland te vragen hoe de opvang geregeld is voor brandweerlieden na een ingrijpen incident en of het bekend is dat er brandweerlieden zijn waarbij de diagnose PTSS is vastgesteld.

Afgelopen woensdag hebben deze opnamen plaatsgevonden. Zonder al te veel te willen verklappen over de inhoud van deze aflevering, zijn wij ontzettend onder de indruk van de gedrevenheid en passie dat dit onderwerp krijgt. In het verleden kreeg dit onderwerp misschien niet altijd de aandacht die het zou moeten hebben, maar nu de brandweerkorpsen allemaal geregionaliseerd zijn en Brandweer Nederland steeds meer vorm krijgt, is dit een van de onderwerpen waar alle veiligheidsregio's hard aan (gaan) werken.

Een ding die ons zeker is bijgebleven van deze opnamen is de visie. Was voorheen voornamelijk het idee dat de brandweer bestond uit spullen, steeds meer is het besef gekomen dat de brandweer bestaat uit mensen. Spullen zijn eenvoudig vervangbaar, maar mensen niet. Daar moeten wij dus ontzettend zuinig op zijn.

Wij verwachten deze aflevering begin februari 2017 online te brengen.

Slachtofferhulp Nederland

Bij iedereen kan een ingrijpende gebeurtenis zich voordoen. Dit is niet iets wat eenvoudig voorkomen kan worden. Maar als dan je zoiets overkomt, wat dan? Waar kun je terecht voor hulp?

Een van de organisaties in Nederland die hulp biedt bij een ingrijpende gebeurtenis is Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk. Daarnaast zijn zij er voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. Ook helpen zij achterblijvers van vermiste personen.

Wij verwachten deze aflevering eind maart 2017 online te gaan brengen.

Wat is eigenijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?

Zoals eerder gezegd gaan wij de eerste aflevering dinsdag 10 januari 2017 online brengen. Deze aflevering gaat over de definitie van PTSS. "Wat is eigenlijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?". Deze aflevering gaan wij de komende week opnemen. Wij hebben er ontzettend veel zin in, want na het online gaan brengen van deze aflevering volgen de andere 21 afleveringen om de challenge tot een goed einde te kunnen brengen.

Sociale media en vragen

Op de verschillende sociale media wordt ons regelmatig de vraag gesteld waarom wij ons richten op PTSS bij veteranen. Dit beeld blijft bijkbaar hangen en komt meermaals terug. Het is onze bedoeling om een zo informatie en breed mogelijk beeld te gaan geven van wat PTSS is, hoe het te behandelen is, hoe het dragelijker kan worden en hoe je het kunt voorkomen.

Omdat de challenge nu eenmaal in Amerika is gestart omtrent de zorgelijke situatie van veteranen met PTSS, ontkomen wij er niet aan om bij de start en introductie dit aan te halen. Daarna zullen wij echt gaan aantonen dat er veel meer situaties zijn waarbij iemand PTSS zou kunnen ontwikkelen. Zou kunnen, want niet elke ingrijpende gebeurtenis leidt automatisch tot PTSS. Wij zullen dus ook aandacht gaan besteden in het voorkomen van PTSS en het signaleren van het moment dat het beter is om professionele hulp in te schakelen.

Verder is en blijft het ons doel om zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze boodschap over PTSS. Dit kunnen wij niet alleen. Gelukkig krijgen wij ontzettend veel hulp. Niet alleen van de organisaties die ons meehelpen met het beantwoorden van alle berichten en reacties op sociale media of ons sponsoren zodat wij de challenge kunnen maken, maar juist ook door ontzettend veel mensen die ons volgen op de verschillende sociale media. Op Facebook hebben wij nu meer dan 1.600 volgers, op Twitter meer dan 200 en Instragram ook zo'n 100. Door onze berichten te delen met het netwerk van deze volgers, bereiken wij wekelijks al meer dan 250.000 mensen!

Tot dinsdag 10 januari 2017 (dan gaat de eerste aflevering online) kunnen wij het dan ook niet vaak genoeg herhalen en oproepen. Helpt u ons mee om de boodschap te verspreiden?

« Terug

Scroll naar boven