Een verwijsbrief en dan?

20170307-wegwijs.png07 mrt

In de eerste aflevering van de challenge is de definitie gegeven. Joop de Jong heeft uitgelegd wat nu eigenlijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is. Daarna ging Rik Knipschild het verschil uitleggen bij PTSS tussen volwassenen en kinderen.

Vervolgens hadden wij een blokje van een tweetal afleveringen van hulpinstanties bij een ingrijpende gebeurtenis. Slachtofferhulp Nederland biedt ondersteuning vlak na een ingrijpende gebeurtenis. In de aflevering vertelde Franck Wagemakers wat zij allemaal voor jou kunnen betekenen. Korrelatie biedt juist weer ondersteuning als de ingrijpende gebeurtenis iets langer geleden is geweest. Jean-Pierre van de Ven vertelde wat Korrelatie dan voor jou zou kunnen betekenen. Beide instanties bieden de mogelijkheid om annomiem contact te hebben.

Wel bleef de rode draad in deze verhalen dat er vaak een verwijsbrief nodig is van de huisarts. De huisarts is namelijk zelf niet de specialist om vast te stellen of iemand PTSS daadwerkelijk heeft. Je wordt dan dus doorverwezen naar de geestelijke gezondheids en verslavingszorg, afgekort tot GGZ. Dat was voor ons een beetje vaag en daarom zijn wij op zoek gegaan naar iemand die bereid was om te vertellen wat de GGZ nu eigenlijk is en wat zij kunnen betekenen voor jou.

In de aflevering van deze week staat dus centraal wat er dan gebeurt. Wat is de GGZ, heeft het een landelijke dekking en is het overal hetzelfde?

bekijk de aflevering

Knuffelspray

In diverse media is in de afgelopen week aandacht besteed aan knuffelspray. Deze 'knuffelspray' zou de ontwikkeling van PTSS klachten verminderen. Het gaat hierbij om een pufje neussspray met oxytocine (in de volksmond het knuffelhormoon genoemd). Jessie Frijling is PhD student aan het Academisch Medisch Centrum en heeft hier onderzoek naar gedaan. De uitkomsten van dit onderzoek zijn veelbelovend en zou zelfs zorgen voor een afname van bijna 50 procent van de klachten. 

Ontzettend veel mensen hebben ons gewezen op deze ontwikkeling. Door ons te taggen in de berichten op de sociale media of op andere wijzen. We zijn nog aan het bekijken of het aan onze challenge gaat bijdragen om hierover een aflevering te gaan maken. Ook moeten wij nog bepalen of het wel daadwerkelijk past, want onze planning is erg strak en wij hebben nogal een lange weg te gaan.

bekijk het nieuwsbricht op NU.nl

Planning

Zoals wij al eerder hebben gemeld, zullen wij volgende afleveringen aankondigen als een evenement op onze pagina op FaceBook. Omdat niet iedereen FaceBook gebruikt, zullen wij deze ook melden in onze blogs. Een andere mogelijkheid is om je te abonneren op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt namelijk op dezelfde dag verzonden dat de aflevering online komt.

In de volgende aflevering besteden wij aandacht aan werkgevers. Wat doet een werkgever bij een ingrijpende gebeurtenis? Als eerste zijn wij op bezoek geweest bij de brandweer. Misschien zijn leden van de brandweer wel allemaal helden, maar ook zij kunnen een ingrijpende gebeurtenis meemaken en wat dan? Hoe gaat dat in zijn werk en is er wel aandacht voor? Deze aflevering komt dinsdag 21 maart 2017 online.

Verklarende woordenlijst

Ontzettend veel reacties hebben wij ontvangen op onze oproep voor het vermelden van woorden voor onze verklarende woordenlijst. Welk woord zou niet mogen ontbreken hadden wij gevraagd. Ondertussen hebben wij zo'n kleine 100 woorden aangereikt gekregen.

Onze sponsor De Werkende Website is aan het bedenken op welke wijze deze woorden allemaal eenvoudig kunnen weergeven. De teamleden Amber Hall en Marlies Veltman zijn al op zoek naar de bijpassende teksten. Het is de bedoeling om de lijst over 3 weken online te kunnen brengen.

« Terug

Scroll naar boven