Brandweerlieden houden het hoofd koel

20170321-brandweerliedenhoudenhethoofdkoel.png21 mrt

Het vak van brandweerman of -vrouw is een geweldig beroep. Het is de jongensdroom van velen. Veel burgers hebben het meeste vertrouwen in deze mensen, blijkt uit lijstjes die zo nu en dan eens opduiken. Ondanks dat deze mannen en vrouwen natuurlijk voor hetere vuren hebben gestaan, kunnen ook zij wel eens worden blootgesteld aan een ingrijpende gebeurtenis. Was vroeger de gedachte dat de brandweer alleen maar bestond uit spullen, begint langzamerhand het besef te komen dat de brandweer juist bestaat uit mensen. En daar moet je natuurlijk ontzettend zuinig op zijn.

Mede om duidelijk te maken dat een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) niet alleen voorkomt bij veteranen of militairen, zijn wij op bezoek gegaan bij een grote werkgever met een ingrijpend beroep. Brandweer Nederland trapt dan ook af met een aflevering over hoe omgegaan wordt met ingrijpende gebeurtenissen bij de brandweer. Hoe gaan zij er mee om en hoe zorgen zij ervoor dat de brandweerlieden voldoende weerbaar zijn?

bekijk aflevering 06

Het lijkt wellicht gepland, maar daarvan is geen sprake. Afgelopen maandag maakte de Brandweer Academie bekend dat zij graag mindfulness wil gaan integreren in de opleidingen van officieren. Op deze manier kunnen betere beslissingen genomen worden in stressvolle situaties. Vanuit een studie en onderzoek blijkt dat dergelijke technieken bijdraagt aan de weerbaarheid.

download het onderzoek

Vanuit dit soort berichten blijkt dat er aandacht voor het onderwerp is en komt. Dit vinden wij natuurlijk een geweldige ontwikkeling. Ook heel mooi om te lezen dat de verschillende grote werkgevers (Politie, Brandweer en Defensie) kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen en het wenselijk vinden om de krachten te bundelen. Wij zullen later dit ook nog nader proberen te belichten.

Verklarende woordenlijst

Zoals al aangekondigd in voorgaande blogs, wordt er hard gewerkt aan de verklarende woordenlijst. Het blijkt soms erg lastig om een goede verklaring te vinden of te geven van een bepaald woord of uitdrukking. Toch vordert dit gestaag en is er al een zeer complete lijst in concept gereed. Deze week zullen verschillende deskundigen zich nog buigen over de verklaringen en dan zullen wij deze waarschijnlijk volgende week online gaan brengen.

Planning

Op Facebook maken wij voor de afleveringen telkens een evenement aan. Binnenkort zullen wij de volgende aflevering bekend gaan maken. Mogelijk dat wij namelijk wat moeten schuiven met afleveringen in verband met ziekte en andere onvolkomenheden die onze planning een beetje in de war brengen. Nog voor het einde van deze week zullen wij een besluit nemen en de volgende aflevering aankondigen.

« Terug

Scroll naar boven