de organisatie

icon-22-dagen-V3.png

22 momenten

icon-video-V3.png

22 afleveringen

icon-veteranen-V3.png

meer informatie over PTSS

De aanleiding

Uit het rapport The U.S. Department of Veteran Affairs uit 2012 blijkt dat er elke dag 22 veteranen met PTSS zichzelf van het leven beroven. Om aandacht te vragen hiervoor hebben een aantal initatiefnemers de PTSS Challenge bedacht door 22 push-ups te gaan doen en dat 22 dagen lang. Hiervan maken zij dan een video en posten dit op hun sociale mediakanalen. Vervolgens dagen zij weer collega's, vrienden of kennisen uit om het ook te gaan doen en zo ontstaat een kettingreactie.

In de VS komt zelfdoding bij ex-militairen dubbel zo vaak voor als bij de rest van de bevolking. In Nederland is zo'n groot verschil niet aangetoond. Uit onderzoek dat het RIVM tussen 2004 en 2012 liet uitvoeren blijkt dat zelfdoding niet vaker voorkomt bij mannelijke militairen dan bij de rest van de Nederlandse mannen. Maar dat onderzoek kent grote beperkingen omdat er geen veteranen zijn onderzocht die al vóór 2004 uit het leger stapten.

Uiteindelijk is het ook overgenomen naar Nederland. Eerst voornamelijk bij militairen en veteranen. Later volgden ook andere diensten, zoals de politie, brandweer en ambulance. De kans is dus erg groot dat, in de zomer van 2016, er iemand in uw tijdlijn hier ook aan meegedaan heeft.

Genomineerd!

De kans was dus groot dat er een keer een nominatie aan zat te komen en inderdaad. Op 11 augustus 2016 nomineerde Angelo van den Biggelaar, in het dagelijkse leven werkzaam als divisiemanager bij Hobrand Algebra B.V. en veteraan, mij (Jacco Scheer) om ook deel te nemen aan de PTSS Challenge. Gelukkig had ik een excuus om niet gelijk aan de bak te moeten gaan, want ik was op vakantie. De wifi verbinding was niet dusdanig dat het een eenvoudige opgave zou worden om de video's onine te gaan krijgen. Ik had dus eventjes uitstel gekregen.

Echter vroeg ik mezelf wel af of dit nu wel hetgeen was wat de juiste aandacht genereerde voor PTSS. Het was immers daarvoor te doen. Op mijn tijdlijn zag ik vele meedoen, maar wisten zij eigenlijk wel wat PTSS is? Door projecten waarbij ik in het verleden bij betrokken ben geweest weet ik dat veel mensen dagelijks worstelen met een stukje herkenning van hun ziekte en vechten voor een menswaardig bestaan.

Hoe kon ik nu aandacht voor PTSS krijgen bij een zo groot mogelijk publiek? Het idee voor een andere invulling was geboren.

Het idee was geboren

In plaats van mijzelf 22 keer te gaan opdrukken en dat 22 dagen lang heb ik besloten om 22 afleveringen te gaan maken over PTSS. De reeks van afleveringen moeten dan antwoord gaan geven op een aantal vragen, zoals komt PTSS ook voor in Nederland? Alleen bij veteranen? Kun jij jezelf weerbaar maken tegen PTSS en als het je dan overkomt welke impact heeft het dan op jezelf en jouw omgeving? Waar kun je terecht voor hulp, opvang en (na)zorg?

Al vrij snel was een eerste samenvatting gemaakt van het project in een plan en dat is gedeeld met een aantal mensen in de nabije omgeving. Zij raakte dusdanig enthousiast dat ik daar weer behoorlijk veel energie van kreeg. Steeds meer ideeen en mogelijkheden werden aangedragen en het project werd groter en groter.

Na het aanmaken van een pagina op Facebook kwamen al vrij snel de nodige reacties los. Ook boden mensen en organisaties spontaan hun medewerking aan. Net als een tweetal kanjers, Marlies Veltman en Olaf Robberse, die mij gaan ondersteuning bij de uitvoering.

de teamleden

jaccoscheer.jpg
marliesveltman.jpg
olafrobberse.jpg

Verspreid de boodschap

Twitter PTSS ChallengeFacebook PTSS ChallengeLinkedin PTSS ChallengeGoogle Plus PTSS ChallengeInstagram PTSS ChallengeYoutubue PTSS Challenge

Het team achter PTSS challenge

Over PTSS

Scroll naar boven